C-vitamin szükséglet

Az vitán felül áll, hogy az egészségünk, az életünk fenntartásához rendszeresen C-vitaminra is szükségünk van. Azonban felmerül a kérdés, hogy mennyi C-vitamint kell fogyasztanunk, mennyi az a C-vitamin szükséglet, ami szükséges és elégséges az egészség fenntartásához?
Sajnos, az ember szervezete az állatok többségével ellentétben nem képes a C-vitamint előállítani. Ezt az alapvetően fontos vitamint az élelmiszerrel kell a szervezetünkbe bevinni. Érdekes módon a C-vitamin szükséglet megállapítása még napjainkban is heves vitákat vált ki.
A hivatalos napi ajánlott fogyasztás – RDA – szerint 60 mg (RDA: három angol szó kezdőbetűje, a Javasolt Napi Adag angol megfelelője). Az újabb, de egyes régebbi tudományos kutatások ezzel szemben ennél jóval többet javasolnak. Pl. Dr. Szent-györgyi Albert, a C-vitaminnal kapcsolatos felfedezéseiért Nobel-díjat kapott tudós napi 1000 mg-ot (1 g-ot), esetenként még ennél is jóval többet fogyasztott belőle, ennek ellenére (vagy talán ezért is) 93 évig élt.
Habár az általánosan elfogadott C-vitamin szükséglet a több évtizede megállapított a skorbut megelőzésére szolgáló 60-80 mg/nap, azonban úgy tűnik, hogy ez a vélemény egyre tarthatatlanabb, egyre halkul azoknak a szava, akik csak ennyit javasolnak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a vitamin mennyiség csak arra elegendő, hogy az úgynevezett szubklinikai skorbut állapotában tartson bennünket (szubklinikus: csendes). Pár éve történt felmérések szerint 250 mg az átlagember átlagos napi C-vitamin szükséglete. Még újabb kutatások azt sugallják, hogy 500 mg-ot kell naponta a szervezetünkbe juttatni ebből a fontos vitaminból.  Bizonyított, hogy ez a mennyiség már egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri problémák és a rákos megbetegedések számát. Dr. Linus Pauling és csoportja azt tapasztalta, hogy napi 10 gramm C-vitamin lényegesen megnöveli a rákos betegek túlélési idejét. Az a C-vitamin mennyiség, amely fölösleges az emberi szervezet számára, egyszerűen a vizelettel távozik, mivel ez a vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Dr. Michael Colgan vizsgálatai szerint az emberek kb. egynegyedénél 1 500 mg/nap bevitt C-vitamin mennyiségnél kezd eltávozni a felesleges mennyiség a vizelettel, az emberek felénél 2 500 mg/nap fogyasztásnál éri el a vese az úgynevezett ürítési küszöböt.
Ha azt vizsgáljuk, hogy az aszkorbinsav előállítására képes állatok mennyit termelnek ebből a létfontosságú anyagból és ezt átszámítjuk az ember testtömegének megfelelő értékre, akkor azt találjuk, hogy a C-vitamin szükséglet valahol 1 000 mg/nap és 10 000 mg/nap között állapítható meg.
Ehhez képest egy mai átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a vitaminból naponta. Nagy biztonsággal kijelenthetjük a legújabb kutatások eredményeire támaszkodva, hogy ennél lényegesen nagyobb az emberek C-vitamin szükséglete, különösen azoké, akik dohányoznak, sok alkoholt fogyasztanak, szennyezett levegőjű környezetben élnek, szalicilsav`-származékokat tartalmazó gyógyszereket szednek (pl. Kalmopyrin, Aspirin).